Korkotaso on alhaalla - mutta se ei vaikuta kulutusluottoihin

Parin viime vuoden aikana pankkien asuntolainoista perimä korko on ollut erittäin alhainen. Tämä johtuu Euroopassa vuosia vallinneesta taloustilanteesta.

Taloudellisen tilanteen vuoksi keskuspankki  tarjoaa markkinoilla rahaa erittäin edullisesti. Sen vuoksi esimerkiksi valtiot saavat nykyään markkinoilta lyhytaikaista lainaa jopa negatiivisella korolla.

Niinpä alhaisen korkomarginaalin asuntolainalleen saaneen asuntolaina saattaa olla käytännössä koroton ja kuluton laina.

Kulutusluotoissa tilanne on kuitenkin toinen. Tämä johtuu siitä, että lainan myöntäjät hinnoittelevat lainaan aina myös riskin menettää lainapääoma.

Pikavippi on lainan myöntäjälle riskinen sijoitus

Pikavipit ja kulutusluotot ovat aina lainan antajalle riski: periaatteessa lainan myöntäjä ei voi koskaan olla varma siitä, maksaako lainan ottaja sen takaisin.

Tämä koskee erityisesti vakuudettomia kulutusluottoja, pikavippejä ja muita kevyemmin perustein annettuja luottoja.

Kulutusluoton korko vaihtelee

Myös kulutusluoton korko vaihtelee aina lainan ottajan luottokelpoisuuden mukaan. "Hyvät" asiakkaat saavat aina "huonoja" asiakkaita halvemmalla lainaa.

Tämä on tullut viime vuosina myös netissä lainaa myöntävien kulutusluotottajien käytännöksi. Sen vuoksi lainavertailu netissä on tyypillisesti vain suuntaa-antavaa: lopulta useimmat hyvät luotonantajat hinnoittelevat lainan jokaiselle lainansaajalle eri tavalla.

Yksi asia kuitenkin on varma: ne yritykset, jotka myöntävät asiakkailleen vielä korotonta ja kulutonta lainaa, antavat sen jokaiselle, joka täyttää lainansaannin ehdot.

Tämä  selviää sinulle lopulta vain kokeilemalla. Jos yksi lainoittaja ei antanut sinulle lainaa, sinun kannattaa ehdottomasti kokeilla seuravaa luotonantajaa.