Lainaa ilman luottotietoja - totta vai tarua?

Haluatko saada lainaa, vaikka olet menettänyt luottotietosi? Valitettavasti tilanne on hankala, sillä luottotietojen menettäminen tekee lainan saannista lähes mahdotonta.

Käytännössä kaikki kulutusluottoja, käyttöluottoja ja lainaa myöntävät yritykset tarkistavat automaattisesti jokaisen lainaa haluavan luottotiedot. Vasta luottotietojen tarkastamisen jälkeen laina myönnetään.

Näin tehdään aina, jotta lainan myöntäjä voi varmistua siitä, että kykenet huolehtimaan lainan takaisinmaksusta.

Jos luottotietojen tarkistuksen yhteydessä paljastuu, että sinulla on merkintä maksuhäiriöistä, hylätään lainahakemus automaattisesti.

Mitä luottotiedot ovat?

Luottotieto on luottotietorekisteriin merkitty tieto. Luottotiedot kertovat kohdenhenkilön taloudellisesta tilanteesta ja maksukyvystä.

Luottotietorekisteriä käytetään silloin, kun halutaan varmistua sopimuskumppanin taloudellisesta tilanteesta.

Tavallisimmin näin tehdään:

  • lainaa myönnettäessä
  • vuokrasopimusta tehtäessä
  • puhelinliittymää avattaessa
  • luotollisten tilien ja luottokorttien myöntämisen yhteydessä.

Suomessa luottotietorekisteriin tulee merkintä ainoastaan silloin, kun joku on mennyt jo vikaan: maksut ovat jääneet rästiin tai lainat maksamatta.


Tässä suhteessa Suomen lainsäädäntöä eroaa monien muiden EU-maiden lainsäädännöstä. Muissa maissa voidaan luottotietorekistereihin merkitä myös positiivisia asioita.

Suomessa luottotietomerkintä kertoo siis aina siitä, että jotain on vialla. Selkokielellä: olet menettänyt luottotietosi.

Voiko lainaa saada ilman luottotietoja?

Onko siis peli täysin menetetty? Voiko lainaa ilman luottotietoja ylipäänsä saada?

Näin hankalassa tilanteessa sinun kannattaa ehdottomasti asioida oman pankkisi kanssa. Oma pankkisi tuntee parhaiten taloudellisen tilanteesi, ja saatat saada lainaa myös silloin, kun luottotietorekisterissä on sinua koskeva merkintä.

Sen sijaan netissä tapahtuva lainanhaku epäonnistuu varmasti. Ilman luottotietoja hakemuksesi hylätään - eikä kukaan edes katso hakemustasi läpi. Tietokoneet huolehtivat koko prosessissta.

Luottotietojen palautuminen

Tämän lisäksi auttaa vain odottaminen. Maksuhäiriömerkintä poistuu aikanaan luottotietorekisteristä, minkä jälkeen sinulle voidaan taas myöntää lainaa.

Tähän menee aikaa 2-4 vuotta.

Kahdessa vuodessa vanhenevat luotonantajan ilmoitukset kulutusluottoa koskevasta maksuhäiriöstä ja tieto velkajärjestelystä.

Kolmessa vuodessa poistuu tieto ulosottoviranomaisen toteamasta varattomuudesta ja käräjäoikeuden velkomistuomiosta.

Viimeksimainitut pitenevät neljään vuoteen, jos sinulle tulee uusia maksuhäiriömerkintöjä.

Maksuhäiriömerkintä tulee rekisteriin jo suhteellisen helposti: kun olet jättänyt laskun maksamatta 6-8 kuukaudeksi ja saanut useita perintäkirjeitä, on maksuhäiriömerkintä ajankohtainen. Tämä ei siis tule yllättäen, sinua on joka tapauksessa muistutettu asiasta useasti.