Lainamarkkinat suuressa murroksessa

Viime vuonna (2013) pienten kulutusluottojen sääntelyssä otettiin Suomessa suuri askel, kun eduskunnan säätämä korkokatto tuli voimaan alle 2000 euron kulutusluotoille. Viimeisen vuoden aikana lainamarkkinat ovatkin eläneet voimakkaasti.

Nyt kesällä 2014 alkaa olla selvillä, mitä vaikutuksia korkokatolla oli.

  1. Pikavipit katosivat. Lainsäätäjän tarkoitus oli ilmeisesti ainoastaan puuttua pikavippien korkotasoon. Käytännössä korkokaton määrääminen johti tilanteeseen, jossa perinteiset pikavipit ovat kovaa vauhtia poistumassa markkinoilta kannattamattomana.
  2. Jatkuvat luottolimiitit. Pikavippien tilalle tulivat jatkuvat vähintään 2000 euron suuruiset luottolimiitit, joita korkokatto ei enää koske. Tällöin asiakkaalta voidaan edelleen periä lainsäädännön kirjaimen mukaisesti vaikkapa 200 % todellista vuosikorkoa. Tämä tuskin oli lainsäätäjän tarkoitus.
  3. Kilpailu tehostuu. Nyt kulutusluottoyritykset kilpailevat aikaisempaa selvemmin pankkien, luottokorttiyritysten ja perinteisten kulutusluottoyritysten kanssa. Tällöin markkinat luovat paineita laskea kulutusluottojen korkoa.
  4. Luottomarkkinat polarisoituvat. Kilpailun paineet toimivat korkoa laskevana kuitenkin vain "hyvien" luotonantajien kohdalla. Vanhat pikavippiyritykset myöntävät edelleen jonkun verran lainoja myös "huonoille" lainanhakijoille. Tällöin "huonoilta" asiakkailta peritään kuitenkin huikean paljon korkeampaa korkoa kuin "hyviltä" lainanhakijoilta.
  5. Vertailtavuus vaikeutuu. Siten erilaisten pikavippivertailujen ja kulutusluottoja vertailevien sivustojen on aikaisempaa vaikeampi arvioida eri luottojen hintaa kuluttajan kannalta.

Edelleen näyttää siltä, että lainsäätäjän toiminta on saanut yllättäen aikaan innovatiivisuutta: pikavippiyritykset ovat kilvan kehittäneet uudenlaisia lainatuotteita markkinoille ja hakeneet markkinoita sieltä, missä niitä ei aikaisemmin ollut. Todennäköisesti kehitys tulee vielä tänä vuonna jatkumaan samansuuntaisena.

Miltä tämä sitten näyttää pienituloisen lainanhakijan kannalta? Saako hän lainaa vai ei vuonna 2015?

Todennäköisesti saa. Hän joutuu kuitenkin maksamaan vähintään yhtä korkeaa korkoa kuin tälläkin hetkellä, ellei korkeampaakin. Osa pienlainoja, joustoluottoja ja erilaisia prepaid-luottokortteja markkinoille tuovista yrityksistä hakee jatkossakin korkeaa korkotuottoa vastineeksi sille, että ne palvelevat myös riskitasoltaan korkeampia asiakkaita.