Prepaid-luottokortti - mistä oikein on kyse?

Prepaid-luottokortti on vielä tällä hetkellä monelle tuntematon käsite. Hämmennystä aiheuttaa sekin, että eri toimijat tarkoittavat prepaid-luottokortilla aivan erilaisia tuotteita. Mikä prepaid-luottokortti siis oikeastaan on?

 

MasterCard-luottokortti

Pankkien prepaid-luottokortit

Eri pankit ovat ottaneet tuotevalikoimaansa prepaid-luottokortit. Esimerkiksi Aktian asiakkaat voivat hankkia itselleen MasterCard-luottokortin prepaid-versiona. Prepaid Mastercard toimii aivan kuin tavallinenkin luottokortti. Voit maksaa sillä kaupoissa ja verkkokaupoissa, koti- ja ulkomailla tai nostaa rahaa pankkiautomaatista.

Prepaid-kortilla ei kuitenkaan ole erityistä luottorajaa: siirrät tilille haluamasi summan rahaa, minkä jälkeen kortti toimii tämän limiitin puitteissa. Aktian ladattavalle MasterCard-kortille voit siirtää vuorokaudessa 20-2500 euron verran rahaa. Ostokset vähennetään kortin saldosta reaaliaikaisesta.

Tällainen maksuväline on varsin edullinen. Aktialla prepaid-kortin käyttöönottaminen maksaa 5 euroa, kortille tehtävät rahasiirrot ovat maksuttomia - sekä nostot Otto-automaatilta. Jos et käytä korttia liiteem kuukauteen, pankki perii 1 euron verran ylläpitomaksua kuukautta kohti. Maksuista pankki ei peri kuluttajilta provisiota.

Tällainen prepaid-kortti on erittäin kätevä maksuväline. Koska tilille siirretään koko ajan omaa rahaasi, ei pankki peri siitä erillistä korkoa.

Pikalainayritysten prepaid-luottokortit

Pikalainayritysten myöntämä Prepaid-kortti taas on sinulle huomattavan paljon kalliimpi vaihtoehto. Se toimii pääasiassa pankin myöntämän prepaid-kortin tavoin.

Merkittäin ero piilee siinä, että vippifirman prepaid-kortille et voi itse ladata rahaa. Sen sijaan luottoyritys myöntää sinulle luoton, joka siirtyy prepaid-kortin luottorahaksi.

Esimerkiksi DFC WhiteCard Prepaid MasterCard tarjoaa asiakkailleen 200-500 euron jatkuvan luoton WhiteCard-kortilleen. Itse kortista ei peritä kuukausi- tai vuosimaksuja. Sen sijaan sinulle myönnetään kortin yhteydessä 200-500 euron suuruinen luotto, joka on asetettu käyttörajaksi tilille. Tämän luoton käyttäminen on tietysti maksullista.

DFC WhiteCardin kohdalla prepaid-luottokortti osoittautuukin kalliiksi vaihtoehdoksi. Käytetyn luoton kuukausittainen nimelliskorko (5 %) kuulostaa kohtuulliselta. Sen lisäksi sinun pitää kuitenkin maksaa 10 % palkkio jokaisesta maksutapahtumasta. Yhdessä nämä johtavat siihen, että tyypillisen 500 euron luoton todellinen vuosikorko on 172,5 %. Enää WhiteCard ei varmasti kuulostakaan kovin edulliselta maksutavalta.

Kenelle prepaid-luottokortti sopii?

Prepaid-luottokorttien kanssa kannattaa siis olla tarkkana. Yhden yrityksen myöntämä MasterCard saattaa olla erittäin edullinen ja järkevä vaihtoehto, mutta tosien erittäin kallis.

Prepaid-kortti kannattaakin hakea ehdottomasti omalta pankilta, jos tarvitset ainoastaan kätevää ja turvallista tapaa maksaa ostoksesi matkoilla tai verkoissa.

Jos tarvitset lisäksi luotto-ominaisuutta, kannattaa sinun siinäkin tapauksessa hankkia luottokortti oman pankkisi kautta.

Jos oma pankkisi ei myönnä sinulle luottoa, hae vasta siinä tapauksessa pikalainayrityksen myöntämää prepaid MasterCard. Pienellä painetut tekstit paljastavat niiden olevan loppujen lopuksi tavallista MasterCardia paljon kalliimpaa rahaa.